Sansestimulering

Sansestimulering og slimmobilisering

Først og fremst er ridningen med seilkjerre vesentlig annerledes fra vanlig ridning fordi det foregår liggende på to hester, og krever dermed ikke sitteferdigheter i sal. Dermed er det mulig for alle å delta. Spesielt egnet er dette for sterk funksjonshemmede og/ eller multifunksjonshemmede i alle aldersgrupper, som ikke har sitteferdigheter.

Mennesker søker av naturen til kontakt med dyr. Det er derfor ikke forunderlig at ridningen er til stor glede for de funksjonshemmede som deltar. (de har som oftest en vanskelig hver dag). Bevegelsene av hestene gir en masserende effekt i tillegg til den gode varmen fra hestene. Resultatet blir en enorm avspenning. Dette er vesentlig for de multifunksjonshemmede siden nesten alle er plaget av sterke muskelspasmer eller muskelrigiditet (to forskjellige ting). Avspenning fører til økning i blodsirkulasjon og dermed også til smertelindring. Den store fordelen ridningen gir er avspenning i hele kroppen! Massasje hos en fysioterapeut er til gjengjeld begrenset til en kroppsdel f.eks. nakke, korsrygg.  På grunn av avspenning i hele kroppen får de funksjonshemmede en vesentlig bedre tarmperistaltikk, som fører til bedre fordøyelsen av maten. For lungepasienter gir ridningen en dypere og roligere pust. Slimet løsner lettere og O2 opptaket forbedrer seg. For yngre funksjonshemmede barn er det også mulig å legge barnet tvers på hestene for å få en enda større masserende effekt.

Den masserende effekten kan doseres ved å justere spenningen på seilduken, enten på hele seilduken eller på deler av det. På den måten får man en større masserende effekt på f.eks. nakke- skulderregionen eller korsryggen. Ved hjelp av puter kan dette styres enda mer.

Ridningen bør, som all behandling, foregå regelmessig og i alle fall en gang pr. uke (i enkelte tilfeller kanskje mer enn en gang pr. uke). Ridningen varer ca. 30 min. pr. gang.

For å gi et eksempel på hva ridningen gjør allerede etter en ridetime; følgende erfaring for en sterk funksjonshemmet bruker med demens:  Vedkommende har ikke snakket og beveget seg på 2-3 år og sitter hele dagen i en rullestol. Personen stritter i mot i morgen/kveldsstell. Personalet  på avdelingen melder nå, til og med 2 uker etter ridningen, at vedkommende svarer nå ja og nei på spørsmål, er i særdeles godt humør og har prøvd å reise seg opp i sittende stilling i sengen. Personen hjelper litt til med en arm. Nå, 4 uker etter ridningen er personen fremdeles mye lettere til sinns og samarbeidsvillig i stell!

Pasientgrupper som kan ha nytte av dette tilbudet er mange. Fra barn med medfødt funksjonshemming f.eks. cerebralparese til voksne/eldre etter hjerneslag, MS, leddgikt, KOLS eller langt kommen demens.

Husk ellers at dette er et unikt tilbud som kun finnes i Egersund. Denne form for ridning har nå spredd seg over hele Nederland og mer og mer ut i Europa. Det er framtiden og er verd å satse på!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.11 | 15:44

Hei!
Det koster 183 for en ridetime. 163 for medlemmer og 450 i årskontingent.

...
02.11 | 09:53

Hei lurte på hvor mye det koster for ridetimer. Og hvor mye det koster å være medlemm

...
31.01 | 09:17

Hei
Vi har for øyeblikket en spansk PRE/blanding. Ellers er resten ulike ponniraser.

...
29.01 | 15:11

Har dere noen hester som ikke er ponnier?

...
Du liker denne siden